Wpływ rodzaju oraz sposobu odżywania się na kondycję i zdrowie człowieka był obserwowany od wielu wieków. W V wieku p.n.e Hipokrates, który uznawany jest za ojca współczesnej medycyny uważał, że właściwe odżywianie się działa zapobiegawczo wobec wielu chorób, a ponad to może stać się lekarstwem co potwierdzają jego słynne słowa ,,Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek Twoją żywnością”.
Aby człowiek prawidłowo rozwijał się i był w dobrej kondycji na co dzień musi regularnie dostarczać do swojego organizmu niezbędne substancje odżywcze, energię oraz witaminy i mikroelementy. Zaniżone spożycie któregoś z tych składników powoduje wystąpienie rożnych niedogodności. Działa to także w drugą stronę, nadmiar jakiegoś składnika w diecie również jest szkodliwy i przyczynia się do występowania poważnych dolegliwości.
Dieta powinna być zróżnicowana składnikowo oraz dobrana do wieku człowieka, jego zdrowia, aktywności fizycznej, klimatu i wykonywanej pracy. Odpowiednia dieta ma nie tylko wpływ na utrzymanie sprawnej kondycji fizycznej, umysłowej, ale może również przyczynić się do zapobiegania wystąpienia wielu chorób a w szczególności chorób tzw. dietozależnych. Dobór produktów spożywczych powinien zapewnić wystarczającą podaż substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowanie całego organizmu, a z drugiej strony być pozbawiony tych produktów, które są zawierają substancje szkodliwe i mogą zwiększać ryzyko występowania poważnych schorzeń oraz dolegliwości.